Arginina należy go grupy aminokwasów względnie egzogennych. Oznacza to, że może być syntetyzowana w organizmie, jednakże w niektórych sytuacjach jej synteza wewnątrzustrojowa staje się niewystarczająca i trzeba ją dostarczyć z innych źródeł. Chodzi tu głównie o stany fizjologiczne takie jak: osłabienie organizmu, urazy i obciążenie fizyczne. Warto wiedzieć, że arginina jest aminokwasem zasadowym.
Arginina to naturalna substancja należąca do grupy aminokwasów. Znajduje się w codziennym pożywieniu, począwszy od nabiału, a kończąc na produktach mięsnych i ziarnach. Jest ona również wytwarzana w naszym organizmie, jednakże w szczególnych warunkach, np. szybkiego wzrostu lub choroby jej synteza jest niewystarczająca. Ilość argininy znajdująca się w organizmie w znacznym stopniu zależy od jej pobrania z dietą, a następnie przyswojenia. Występuje zarówno w białkach roślinnych, jak i zwierzęcych, przy czym jej zawartość w produktach mlecznych jest stosunkowo niewielka. Ciekawostką jest fakt, że jedynie 50% spożytego aminokwasu wchłania się z przewodu pokarmowego do krwi. Arginina to nie tylko bardzo ważny aminokwas, który odżywia nasz organizm; posiada również wiele innych korzystnych właściwości. Bierze m.in. udział w syntezie tlenku azotu – substancji, która rozszerza naczynia krwionośne, a więc wpływa na prawidłowe krążenie krwi w organizmie. Ułatwia także dotarcie krwi do każdej komórki, wspierając tym samym podaż składników odżywczych i tlenu do ich wnętrza. Tlenek azotu wpływa również na zwiększenie sił witalnych człowieka. Arginina wspomaga syntezę białek, może wpływać na wydzielanie hormonu wzrostu oraz insuliny, co sprawia, że sportowcy często sięgają po ten aminokwas w celu zwiększenia beztłuszczowej masy ciała. Wspiera także procesy oczyszczania organizmu, rozkładając produkty uboczne pochodzące z procesów metabolicznych. Jest to prekursor kreatyny, związku niezbędnego do wytworzenia wysokoenergetycznej substancji – fosfokreatyny.
UWAGA!
• Nie zaleca się przyjmowania preparatu przez osoby z cukrzycą, gdyż wpływa on na wydzielanie insuliny.
• L-argininy nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.
Produkt Arginine Plus dostarcza aż 500 mg L-argininy w 1 tabletce. Kolejnym składnikiem produktu jest mangan,który uczestniczy w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do utrzymania zdrowych kości, tworzenia tkanki łącznej oraz prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Arginine Plus - 100 tabletek - masa netto: 101,2 g
Dawkowanie: 1 tabletka dziennie 1/2 godz. przed posiłkiem
Długi termin ważności.
Substancje aktywne:
Składniki:
L-arginina (49,4%), stabilizator: celuloza mikrokrystaliczna, barwnik: węglan wapnia, kwas alfa-ketoglutarowy, substancja przeciwzbrylająca: kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy), substancja wypełniająca: sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana, skrobia (z ryżu siewnego - Oryza sativa), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, diglicynian manganu, substancja glazurująca: szelak, substancja glazurująca: talk
Wytworzono w zakładzie przetwarzającym jaja, ryby, skorupiaki, mleko, orzeszki ziemne, orzechy, soję, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, zboża zawierające gluten, łubin, mięczaki, seler, gorczycę - istnieje możliwa obecność tych składników w produkcie.
Uwagi!
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu.Nie używaj produktu, jeśli brakuje zewnętrznej folii zabezpieczającej lub jest ona uszkodzona.
Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu, cukrzyca, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby cierpiące na schizofrenię i opryszczkę.
Ostrzeżenie: Osoby ze skłonnościami do uczuleń, przyjmujące preparaty lecznicze (m.in.: wpływające na ciśnienie krwi, leki diuretyczne, antykoagulanty – przeciwzakrzepowe), mające problemy zdrowotne, przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
Importer: CaliProducts Kft., Aranykéz u 6.VI. 58, 1052 Budapeszt, Węgry.
Dystrybutor: POLFIT Sp. z o.o, ul. Warszawska 547, 05-083 Wojcieszyn.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
8 powodów, dla których warto sięgnąć po produkty CaliVita®: